Geschiedenis Dzvinochok

Het jongenskoor Dzvinochok werd in 1967 in Kiev opgericht door mevrouw Volkova met mevrouw Vynogradov als eerste hoofddirigent. Zij wilden met dit koor het behoud en herleving van spirituele muzikale tradities door jongens- en mannenkoren een kans geven. Deze traditie is een onderdeel van de Oekrainse cultuur. Dat het koor onder het Sovjet-regime werd gedoogd is opmerkelijk, daar zowel religie als ontplooien van een eigen nationale identiteit onder het Sovjet-regime gevoelig lag, zo niet verboden was. Atheïsme en onderwerping aan de communistische ideologie van de Unie waren immers dwingende normen.

In 1993 bezocht het koor Nederland voor het eerst. In 1996 sloot Dzvinochok zich aan bij de Nederlandse afdeling van de internationale koororganisatie Pueri Cantores. Deze heeft ervoor gezorgd dat het koor jarenlang naar Nederland heeft kunnen reizen. Pueri Cantores nam zorg voor de praktische zaken als financiën, visa en verblijf. Ook gaf het toegang tot vele podia.

Vanaf zijn oprichting nam Dzvinochok regelmatig deel aan internationale festivals en concoursen. Tijdens het wereldcongres door Pueri Cantores in 2001 in Moskou ontving het koor ontzettend positieve commentaren en beoordelingen. Het heeft het hoge niveau vast kunnen houden: het koor zong onder meer in 2007 in St. Petersburg op het jaarlijkse festival. In Rome in 2013 gooide het opnieuw hoge ogen. Het koor heeft jarenlang gezongen bij de Internationale Bach-Tage  in Hessen und Thüringen in Duitsland. In 2017 maakte Dzvinochok zijn eerste tournee in China.

Dzvinochok concerteerde talloze keren in ons land. Van Dokkum tot Roermond, van Hoek van Holland tot Nijmegen, in kerken en kerkjes, in dorpen, steden en gehuchten. De optredens en het verblijf in ons land worden mede geïnitieerd en in hoofdzaak uitgevoerd door talloze vrijwilligers die het koor een warm hart toedragen. Deze vrijwilligers nemen de financiële zorg en organisatorische verantwoordelijkheden op zich.

In 2014 maakte Dzvinochok zo'n succesvolle tournee in Nederland dat ze zelfs een live optreden hebben verzorgd voor Radio 4 in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Een goed bewijs dat zowel de zangers als de gastgezinnen gemotiveerde bikkels zijn: om op tijd te arriveren voor de uitzending om 10 uur, stonden de wekkers in Hoogzand-Sappemeer op half vijf!

Dzvinochok betekent overigens 'klokje'. In de uitspraak valt de 'i' weg. De klemtoon ligt op de eerst 'o'.
De jongens weten inmiddels dat we de naam van hun koor meestal wat vreemd uitspreken.