Nederland

Werkgroep

Wie – De concertreizen worden georganiseerd door een gevarieerde groep vrijwilligers uit heel Nederland. Zij hebben elk hun eigen, persoonlijke motivatie om de komst van Dzvinochok mogelijk te maken.

Wat – Een tournee in Nederland in, waarbij in een aantal plaatsen naar een concert met aansluitend een overnachting wordt gestreefd.

Wanneer – Meestal in de eerste weken van november.

Waarom – Een belangrijk doel is dat de jongens van Dzvinochok hun cultuur kunnen uitdragen en kennis maken met de Nederlandse cultuur. Deze wederzijdse kennismaking gaat verder dan alleen de concerten. De koorleden verblijven zoveel mogelijk in gastgezinnen. Hier maken zij deel uit van het dagelijks leven van een Nederlands gezin. Ze leren werkelijk van alles: van woorden als ‘vla’ en ‘pepernoten’ tot hoe kaas gemaakt wordt. 

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er geld verdiend wordt door Dzvinochok. In Kiev ontvangt het koor weliswaar subsidie, maar dit dekt niet meer dan de vaste lasten. Alle extra’s moeten worden gefinancieerd uit de opbrengsten van de tournees. Denk aan de uniformen, de mappen, het huren van de concertlocaties, het huren van de tourneebus, en zo nog vele andere zaken.

Hoe – De koorleden verblijven zoveel mogelijkl in gastgezinnen tijdens de tournee. De landelijke werkgroep zoekt deze gastgezinnen via kerkgenootschappen, muziekscholen, basisscholen, vriendenkring, etcetera. Naast de fantastische ervaringen die de jongens opdoen in de gastgezinnen, is deze manier van overnachten ook noodzakelijk om de tournee financieel positief te maken. Gastgezinnen zijn dus onmisbaar.

De concerten worden regelmatig met een andere concertpartner gegeven. Deze partner trekt zijn eigen publiek aan, wat weer gunstig is voor de opbrengsten van het concert.
De landelijke werkgroep heeft onderling veel contact. Een van de ontmoetingsmomenten is de jaarlijkse vergadering in het voorjaar om de nieuwe tournee vorm te geven.

“De muziek van Dzvinochok brengt de schoonheid van onvergankelijke koorzang en van de oude muzikale tradities van de Byzantijns-Slavische cultuur verantwoord tot expressie. In het repertoire brengt het (terug) onder de aandacht hoe essentieel vrijheid en gevoel van eigenwaarde zijn – dit voor wie wil en kan luisteren.”

Marjolein Passchier, een tot haar overlijden in het najaar van 2017 zeer actieve vrijwilligster voor Dzvinochok.

Financiële verantwoording

De initiatiefnemers en vrijwilligers van de concerttour werken onbezoldigd. Er is geen vergoedingensysteem en geen winstoogmerk. De opbrengsten zijn volledig voor bestrijding van de onkosten voor de concerten en voor reis- en verblijfskosten van het koor. Het koor heeft wel een belang bij de opbrengst, daar het voor het voortbestaan afhankelijk is van concertopbrengsten en verkoop van hun cd’s. 

Aan mededelingen op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

Gastgezinnen

Wie – Gastgezinnen zijn personen of gezinnen die twee (of meer) koorleden te logeren hebben tijdens een deel van de tournee. 

Waarom – Ervaringen van gastouders over de kennismaking met jongens uit een andere Europese cultuurzijn overwegend positief. Zowel de gastgezinnen als de gasten maken veel mooie dingen mee in die paar dagen dat ze bij elkaar zijn. Gastouders willen een bijdrage leveren aan mogelijkheden van het koor om in Nederland op te treden waarbij kosten voor onderdak en voedsel zo laag mogelijk zijn voor het koor. Door de bezoeken aan woonplaatsen en het verblijf in gastgezinnen zijn er warme banden ontstaan tussen koorleden en gastgezinnen.
De reizen in Nederland zijn feitelijk alleen mogelijk wanneer het gezelschap onderdak krijgt aangeboden, het liefst bij gastgezinnen, of anders toch tegen zeer gereduceerde tarieven. De gastgezinnen zijn onmisbare sponsoren van de tournees.

Wat – Wat van gastgezinnen wordt gevraagd is BBB-plus: bed, bad, brood met nét iets meer. Het gaat dus om basic-logies met een warm bed in een warme slaapkamer en maaltijden. Verzekeringtechnisch is de gast kortstondig gezinslid. De zangers weten dit en gedragen zich daarnaar. De koorleden passen zich aan aan de regels van het gastgezin. 

Hoe – De jongens worden vooraf in koppels ingedeeld, waarbij rekening is gehouden met onderlinge vriendschappen en karakters. In elk koppel is tenminste één van beiden in staat om zich voldoende uit te drukken in het Engels – ook bij de jongsten. Daarnaast bieden moderne technieken als google translate voldoende mogelijkheden om elkaar te begrijpen.

Een deel van de zangers bespeelt een instrument. Een aantal studeert of studeerde aan een conservatorium. Dit kan tot leuke ontmoetingen in huiselijke sfeer leiden.

De groep is globaal in drieën te verdelen:

  • 1/3 volwassenen – hieronder vallen ook de twee chauffeurs, pianiste, hulpdirigenten en dirigent
  • 1/3 tieners – jongens vanaf een jaar of 13 tot aan de leeftijd van de stembreuk
  • 1/3 kinderen – jongens in de leeftijdsgroep 9 tot 13 jaar

In de regel ontvangen de leden van het gastgezin een vrijkaartje voor een concert in hun regio.

Organisaties die effectief bijdragen aan gastgezinnen worden vermeld als sponsor.

Ervaringen in Nederland

Andrey liep de woonkamer in, ziet de tuin en draait zich abrupt om als ik hem vraag wat hij wil drinken. Na de thee vraagt hij in zijn beste Engels of hij de tuin even in mag. Tuurlijk en ik wijs naar de deur. Dat joch van dertien loopt door de tuin en raakt hier en daar een laat herfstblad aan. Teder haast. Bij het vijvertje blijft hij staan en loopt dan langzaam het huis weer in. Het is koud buiten en hij heeft geen jas aan. Zachtjes bekent hij “Ik vind het zo mooi.” Daarna vraagt hij voorzichtig: “Mag ik morgen weer even in de tuin lopen?”
gastvrouw

Een PC is niet onbekend voor Maksim en Peter. Toch zijn ze heel opgetogen wanneer ze horen dat ze er hun gang mogen gaan. Wel voeg ik de opgeschoten knapen toe dat de computer ook door mijn vrouw wordt gebruikt, dus netjes blijven! Ze lachen wat. Na het nodige gedoe en geschuifel vanwege het vreemde toetsenbord voor hun, halen ze me op om te komen kijken. Na één muisklik verschijnt een bekend plaatje van het koor, en  – Suprise! – ze laten me apentrots het youtube’je van hun koor horen
gastheer

“Ze wilden snert. Dus ik heb gisteren snert staan koken!”
gastvrouw

“Bij mij hebben ze onder het eten koken met de Lego gespeeld en warme chocomel gedronken. Zo gezellig.”
gastoma

Komt die knaap met een paar plastic tasjes binnen. Ze hebben de winkels dus gevonden. Trots komt er een spijkerbroek uit. Een beetje verbaasd vraag ik waarom hij die gekocht heeft, omdat de grivna geen gunstige stand heeft. “Quality here is much better, sir.” En over deze uitspraak valt duidelijk niet te discussiëren!
gastheer

“Ze komen volgend jaar toch wel weer, he?”
gastdochter